Eerder schreef ik een blog over de gezonde lunchtrommel, en daar past dit brood prima in. Maar het is ook lekker bij het ontbijt of gewoon als gezond tussendoortje. Het brood bevat geen gluten (tenminste, als je de versie met boekweitmeel gebruikt), zuivel en suiker en is dus prima voor mensen die dat willen laten staan. Maar ook als je alleen-maar-geen-tarwe wilt eten of gewoon eens wilt afwisselen met een belegde boterham zou ik zeggen, go for it! Wel handig als je beschikt over tenminste een staafmixer met hakbakje, maar nog beter een keukenmachine met snijmes. Dan ga je helemaal voor de snel-klaar-versie!

Ingrediënten

350 gram winterpeen
50 gram honing
150 gram rozijnen
2 eieren
10 gram chiazaad
60 gram hazelnoten (of andere noten)
1 theelepel kaneel
160 ml gesmolten kokosolie (of olijfolie, maar bak het brood dan iets langer op 150 graden)
300 gram speltmeel (of boekweitmeel; het kan dan iets droger worden)
2 theelepels bakpoeder
snufje zout

Werkwijze

Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 graden.
Week het chiazaad 10 minuten in 90 gram water.
Hak de wortels en de hazelnoten in de keukenmachine of hakker van de staafmixer.
Voeg de eieren, honing, rozijnen, olie, kaneel, zout en het geweekte chiazaad met water toe en mix het door elkaar.
Voeg het meel en het bakpoeder toe en mix nog even.
Doe het mengsel in een bakvorm voor brood of cake en bak het brood 45-50 minuten in de oven.

Laat het brood goed afkoelen voordat je het aansnijdt (wel moeilijk! Maar als je wat kruimels voor lief neemt kun je ook eerder toeslaan). Je kunt het brood prima invriezen (ik snijd het dan eerst in plakken) of een paar dagen in de koelkast bewaren.

Waarom gezond?

Wortels bevatten veel betacaroteen, een antioxidant. Het lichaam heeft antioxidanten nodig om schade aan cellen te voorkomen zodat zij hun normale functies kunnen blijven uitoefenen, en gezondheidsklachten kunnen worden voorkomen. Antioxidanten uit voeding zitten in groente en fruit. Daarnaast kan het lichaam zelf antioxidanten aanmaken, maar dan moeten er wel voldoende en de juiste bouwstoffen, zoals mineralen, sporenelementen en eiwitten, in de voeding zitten. Betacaroteen is vooral goed opneembaar als de wortels verwarmd zijn en er voldoende vet bij gegeten wordt, want het is een in vet oplosbaar vitamine. En dat lukt met dit brood prima!

Qua vetten levert dit brood verzadigde vetzuren uit de kokosolie, o.a. laurinezuur en caprinezuur, die in het lichaam worden omgezet tot stoffen met antimicrobiële eigenschappen. Kokosolie is zeer goed bestand tegen hoge temperaturen, en daarmee een goed vet voor warme toepassingen. Hazelnoten bevatten vooral het omega-9 oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat ook in olijfolie voorkomt, naast een klein deel meervoudig onverzadigd omega-6 vet in de vorm van linolzuur. Het is goed om elke dag verschillende soorten vet te eten, en dit brood levert je alvast een goed deel!

Boekweit is geen graan maar een zaad, en bevat geen gluten. Omdat gluten de boel aan elkaar plakken, kan het brood met boekweit iets kruimeliger worden, maar niet minder lekker! Kaneel is niet alleen een heerlijke smaakmaker, maar ook goed om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Daarover zal ik in een volgend blog wat schrijven. Voor nu, niet langer wachten en de keuken in om dit heerlijke en voedzame brood te maken!