Het belang van essentiële suikers

De meeste suikers zijn niet gezond, dat weet je inmiddels wel. Maar weet je ook dat er suikers zijn die het lichaam écht heel hard nodig heeft? Die suikers noemen we essentiële suikers. Daar wordt weinig over geschreven, en dat is op z’n zachtst gezegd raar*. Want zonder deze suikers kan je lichaam niet functioneren. Écht niet!

Je hebt ze nodig om weefsels te bouwen, zoals je bindweefsel. Maar ook je botten, spieren, huid, darmwand en slijmvliezen. Ook zijn ze nodig voor de aanmaak van hormonen, voor je immuunsysteem, het vervoeren van stoffen in je lichaam en voor groei, herstel en wondheling. Bovendien zijn alle cellen in je lichaam bedekt met een laagje essentiële suikers, nodig om de cellen met elkaar te laten communiceren en dus voor de functie van alle cellen in je lichaam.

De meeste mensen maken ze zelf een beetje aan vanuit glucose, of krijgen een beetje binnen via voeding, maar meestal te weinig om echt optimaal te kunnen functioneren. Zoals je hier kunt lezen, hebben veel mensen tekorten aan vitamines en mineralen. Tekorten aan essentiële suikers kun je daar gerust bij optellen. Als je ze aanvult, is het niet óf, óf. Nee, je hebt én vitamines én mineralen én essentiële suikers nodig. Zéker als je allerlei vage klachten hebt, moe bent of een ziekte hebt zoals hart- en vaatziekten, diabetes, spier- en gewrichtsklachten, (auto)immuunziekten, PDS etc.

Daarom werk ik in de praktijk met supplementen die essentiële suikers bevatten. Een ander woord voor essentiële suikers is glycanen. Wil je hier meer over lezen? Op de website glycanen.nl heb ik eea verder uitgelegd.

*Ik denk dat dit komt omdat er in Nederland geen bedrijven zijn die supplementen met essentiële suikers op de markt brengen. Daarom geven zij er geen trainingen over en worden de meeste therapeuten er niet over geïnformeerd. De wetenschap van de essentiële suikers (de glycobiologie) bestaat echter al meer dan 30 jaar en er wordt enorm veel onderzoek naar gedaan. Een gemiste kans naar mijn idee!

A healthy outside, starts from the inside

– Robert Urich