De samenstelling van je voeding bepaalt voor een groot deel hoe energiek en gezond je bent. Voedingstekorten komen veel voor, óók als er wordt gegeten volgens de bestaande richtlijnen. Dit komt doordat veel producten steeds minder voedingsstoffen bevatten, bv. door groei op voedingsarme bodems en het onrijp plukken. Maar ook het toevoegen van lichaamsvreemde stoffen en de onnatuurlijke bereiding van voeding leiden tot een lagere voedingswaarde. Daarnaast eet nog geen 20% van de mensen daadwerkelijk groente en fruit volgens de voedingsrichtlijnen. Door ongezonde voeding lijden we aanzienlijk gezondheidsverlies. Veel mensen krijgen dus klachten doordat hun voeding onvoldoende goed is samengesteld.

Aanpassing van het voedingspatroon naar een samenstelling die veel groente en fruit, eiwit, goede vetten en beperkt koolhydraten, noten, zaden en zuivel bevat resulteert vaak in een vermindering van de klachten, meer energie en een gezond gewicht. En niet onbelangrijk, het is puur én lekker eten!

Welk voedingspatroon voor jou geschikt is, bepalen we aan de hand van je klachten. Ik adviseer geen dieet maar een structurele verandering van je voeding.

LET FOOD BE YOUR MEDICINE,

AND MEDICINE BE YOUR FOOD

– Hippocrates

LIFE ISN’T ABOUT FINDING YOURSELF,

LIFE IS ABOUT CREATING YOURSELF

– G.B. Shaw

Als je iets aan je gezondheidsklachten wilt gaan doen, kun je tegen bepaalde belemmeringen aanlopen. Het gaat bv. niet zoals je had gehoopt of je klachten worden – tijdelijk – erger. Het helpt als je vooraf een duidelijk doel hebt zodat je op momenten dat het tegenzit daarop kunt terugvallen. Ik help je om je doel helder te krijgen en mentale belemmeringen weg te nemen.

Om fysieke belemmeringen effectief aan te pakken vind ik het belangrijk om te begrijpen waarom jouw lichaam reageert zoals het reageert.  Als je dat begrijpt is het mogelijk om de oorzaak aan te pakken, in plaats van de symptomen te behandelen. Zo kun jij betere keuzes voor je gezondheid maken.

Of jij je voedingspatroon in 1 keer wilt veranderen, of stapsgewijs, is aan jou. Kijk wat bij je past, ik kan je er bij helpen. Elke verandering, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.

Vaak is het aanpassen van alleen je voedingspatroon niet voldoende om blijvend energiek en gezond te worden. Stress in allerlei vormen en te weinig beweging zijn andere redenen voor een verminderd functioneren van je lichaam. Door goed te luisteren naar je lichaam, ontdek je hoe de dingen bij jou werken.

Orthomoleculaire geneeskunde is erop gericht zoveel mogelijk cellen in het lichaam van de juiste en de juiste hoeveelheid stoffen te voorzien. Een goede voeding vormt daarvoor de beste basis. Soms is het nodig deze – tijdelijk – aan te vullen met hoog gedoseerde supplementen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, enzymen en andere stoffen die normaal ook in je lichaam voorkomen. Het doel is je lichaam – en met name je darmen – weer in de juiste balans te brengen en te houden.

De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op dezelfde principes als die in de reguliere geneeskunde. Dit zijn de duizenden biochemische reacties die plaatsvinden in je lichaam. Deze kunnen alleen goed verlopen als daarvoor de juiste (regel)stoffen aanwezig zijn. Als hierin gebreken optreden, ontstaan er klachten. Door te kijken naar waar het in jouw lichaam fout is gegaan en de processen te herstellen, kunnen je klachten verminderen of verdwijnen.

Orthomoleculaire behandeling kan goed worden ingezet naast andere behandelingen, zowel die in het reguliere als het complementaire veld. Onder goede begeleiding zijn er geen tot minimale bijwerkingen te verwachten.

VIEW HEALTH AS AN INVESTMENT,

NOT AN EXPENSE

– J. Quelch