Als je kinderen op school overblijven, bij ons is dat met een continu rooster bijna elke dag, ben je de klos. Het maken van een lunchtrommel is meestal een bezigheid waar je net even geen zin in hebt, toch? Maar niks meegeven kan ook niet, dus smeer je snel even wat boterhammen en vul je een fles, of nog makkelijker, stop je 2 pakjes sap in de tas.

Ik geef direct toe, zo ging dat bij ons een jaar geleden. Tot ik etiketten ging lezen. En toen ging het roer om. Niet drastisch, we aten al vrij gezond. Maar toch, er was nog wel wat verbetering te behalen op o.a. het suiker vlak.

Suiker is niet gezond

Suiker zorgt voor een snelle stijging van de glucose (suiker) spiegel in het bloed. Welke gevolgd wordt door een flinke daling, met als gevolg dat je weer trek krijgt in iets zoets. Suiker bevat geen enkele voedingsstof, sterker nog, het onttrekt juist vitaminen en mineralen aan het lichaam omdat deze nodig zijn om de suiker te verbranden.

Ook ontbijtgranen en brood, volkoren-, of speltbrood in mindere mate dan witbrood, zorgen voor een snelle stijging van de glucosespiegel in het bloed, met de bijbehorende daling. Als je weet dat de meeste lunchtrommels bestaan uit boterhammen, al dan niet belegd met zoet en aangevuld met cakejes, sultana’s of andere koeken, waarbij zoete drankjes uit pakje of fles worden gedronken, laat zich raden dat de gemiddelde glucosespiegel tot grote hoogte stijgt na de lunch (vandaar het uitrazen op het schoolplein), om vervolgens flink te dalen tegen de tijd dat het klaslokaal weer volloopt. Nu zal het lichaam dat wel in meer of mindere mate corrigeren, om te zorgen dat de kinderen bij de les blijven, maar dat kost wel een hoop energie. Thuis zal je kind moe op de bank ploffen om vervolgens de glucosespiegel weer te willen aanvullen door te snoepen. En dan laat ik alle andere nadelige effecten van suiker nog even buiten beschouwing, want het ging over de lunchtrommel, toch?

Lunchtrommel 2.0

Wat dan wel mee te geven naar school? Zelf kocht ik een jaar geleden RVS lunch trommels bij Greenjump. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, maar allemaal hebben ze een vakverdeling waardoor je verschillende dingen mee kunt nemen. Een paar ideeën:

  • Stukjes komkommer, paprika, wortel, tomaat.
  • Olijven, allerlei soorten nootjes (geen pinda’s), rozijntjes of ander gedroogd fruit, pitjes zoals pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten.
  • Een gekookt eitje of ommeletje.
  • Stukje hartige taart of (restjes) koude pasta salade.
  • Zelfgebakken (spelt) pannenkoeken met rozijntjes, appel of gesmolten kaas.
  • Wraps belegd met kipfilet of zalm, sla, wat groenten en bv bieslook of basilicum.

Groenten bevatten, naast veel vitaminen, mineralen en plantenstoffen, vezels en weinig suikers, waardoor de glucosespiegel beter in balans blijft. Voor brood of andere baksels is spelt of boekweit een betere keuze dan tarwe, omdat deze de glucosespiegel minder laten stijgen. Volkoren is beter dan wit. Witbrood is wat er overblijft als je uit brood alle mineralen, vezels en voedingsstoffen perst.

Op de boterham bij voorkeur hartige dingen, zoals kaas, pindakaas, hazelnotenpasta, cashewnotenpasta, (zelfgemaakte) hummus, een gebakken eitje, gerookte zalm, tonijnsalade, zelfgemaakte eiersalade, kruiden pesto of tapenade met kip- of kalkoenfilet, avocado. Als je de boterhammen invriest en bevroren belegd blijft het beleg langer koud, wat vooral in de zomer wel fijn is. Het beste is om je brood zelf te bakken, van slechts bloem, meel, gist (of nog beter, desem) en water, omdat fabrieksbrood vol zit met suiker en andere toevoegingen. Met een beetje oefening en een keukenmachine is dat niet eens zo heel veel werk, maar zie je dat niet zitten probeer dan speltbrood of in ieder geval volkorenbrood van de bakker te nemen.

Om dezelfde reden is suiker vermijden tijdens het 10 uurtje beter. Probeer ook daar dus eens iets anders, bv. een van bovenstaande hapjes of fruit. Zomerfruit, zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen, bevat over het algemeen de minste fruitsuikers.

Op de Pinterest site van Greenjump staan meer foto’s voor inspiratie voor een lunchtrommel 2.0.

Heb jij goede ideeen voor in de lunchtrommel? Deel ze op dit blog!