In een eerder blog schreef ik over de gezonde lunchtrommel. De meeste kinderen krijgen brood mee naar school, en als je dat brood op een gezonde manier wilt beleggen kan dat nog best wel lastig zijn. Daarom in dit blog enkele gezonde tips, die natuurlijk ook prima toepasbaar zijn voor je eigen boterham. Natuurlijk is er veel meer mogelijk, maar deze recepten zijn kidsproof.
Pindakaas
Veel reguliere pindakaas bevat suiker of verkeerde vetten. Omdat het echt heel gemakkelijk is om zelf te maken en minstens zo lekker is, is dit een goed en gezonder alternatief voor supermarkt pindakaas.
Ingrediënten
250 gram ongezouten pinda’s
1 tl zout
4 el (wal)notenolie
Tapenade van groene olijven
In een paar minuten maak je een lekkere en gezonde tapenade. Proef goed en voeg eventueel wat meer van de ingrediënten toe om de smaak wat aan te passen. Sommige kinderen moeten wennen aan de smaak van olijven, en als je dan wat meer kaas of pijnboompitten toevoegt wordt de olijven smaak wat milder. Lekker zo, of met een plakje kipfilet.
Ingrediënten
50 gram groene olijven
20 gram parmezaanse kaas
10 gram pijnboompitten
30 ml olijfolie
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de hakker van de staafmixer en pureer op de hoogste stand zo’n 1-2 minuten.
Eiersalade
Ook eiersalade is snel zelf te maken en een gezonder alternatief dan de kant en klare bakjes uit de supermarkt, waar vaak veel kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Ook hier kun je de salade combineren met een plakje kipfilet of zalm bijvoorbeeld.
Ingrediënten
4 el walnotenolie
peper, zout, kerrie of kurkuma
evt. 2 el yoghurt en bieslook
Snijd de eieren in blokjes, bv. met een eiersnijder. Voeg de olie toe en roer door elkaar. Voeg naar smaak kruiden toe, en evt. wat yoghurt als je het smeuïger wilt maken.