Vanochtend toog ik in alle vroegte naar de supermarkt bij ons in het dorp. Niet de super van de bekende Vinkjes en de Voetbalplaatjes, maar die zonder extra acties maar mét een van de schoonste groente en fruit. Nu kun je daar, net als in elke supermarkt, een heleboel, wat ik noem troep, kopen. Gefabriceerd voedsel, veelal van witte tarwe, met veel kleur-, geur-, smaak-, en bewaarstoffen. Maar ook hele goede groente en fruit dus. En daar kwam ik voor. O ja, en voor de walnoten, die deze week in de aanbieding zijn. Lekker en, met mate gegeten, gezond!

Dus ik heb me uitgeleefd en flink ingeslagen, ook omdat eindelijk de aanvoer van Nederlandse groenten toeneemt. Ik eet het liefst groenten uit het seizoen; goedkoper en minder gereisd, dus verser. Bij voorkeur biologisch, maar als het geschild kan worden en uit Nederland komt (minder bespoten) is dat een goede 2e keus.

Het bonnetje is wat gehavend omdat het bleef steken in de zware tas met boodschappen, maar nog wel leesbaar. De (Nederlandse) komkommers waren ook in de aanbieding, en ik koop er dan meteen een heleboel. In de kelder blijven ze wel even goed.

Kleur op je bord

De regenboog, alle kleuren had ik op de band. Op de blauwe bessen na, die hangen in de tuin. 30 Artikelen, voor ongeveer 35 Euro. En dan nog niet eens meegeteld dat ik 6 bananen, 2 zoete aardappels, 3 courgettes en 3 paprika’s had. 40 Artikelen dus, veelal vers en uit Nederland, vol gezonde voedingsstoffen. En de karretjes om mij heen? Ik zie heel weinig kleur, en weinig eten zonder verpakking. Wel veel verpakte broden, broodjes, koekjes, cakejes, chipjes, flesjes, vleesjes.  De meeste kleur die ik zie komt, alweer, van gekleurde flesjes, zakjes, pakjes, doosjes (ijsjes, het wordt warm vandaag!). Nederlanders eten te weinig groente en fruit. Voor de prijs hoef je het niet te laten. En een verse maaltijd is in je eigen keuken met de juiste hulpmiddelen en inspiratie, echt zo gemaakt. Ik help je graag!

Verfrissende juice

En wat ga ik met al die groente doen op deze warme dag? Een lekkere verfrissende juice maken bijvoorbeeld.

Voor ongeveer 3 personen heb je nodig:
1 komkommer
3 appels
1 citroen
wat muntblaadjes

Was en schil de komkommer, appels en citroen, of gebruik met schil als ze biologisch zijn. Snijd in stukken en druk alles door de juicer.

Serveer met was ijsklontjes en drink direct op.