Nu de eerste lente zonnestralen de winterkou uit de lucht verdrijven, lonkt het buitenleven en de tuin. Hoewel daar, in ieder geval bij mij, nog heel wat moet gebeuren voordat ik kan genieten van een zonovergoten en gezellig terras, ben ik in mijn hoofd al bezig met het inrichten daarvan. Een onderdeel wordt zeker een – kleine- moestuin voor de kinderen.

Waarom? Ten eerste omdat ze dat ontzettend leuk vinden, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat mijn kinderen leren hoe een wortel of een broccoli groeit, het stimuleert tot groenten eten en het lekker en goedkoop is. Op naar de Albert Heijn dus, hoor ik je denken.

De vensterbank

Inderdaad, ook bij ons op de vensterbank staan de “begin je eigen moestuintje” zaadjes inmiddels wortel te schieten, vooral omdat mijn dochter inmiddels oud en wijs genoeg is om slim boodschappen te doen en zo haar fel begeerde doosjes bij elkaar verzamelt. We hebben er niet veel, want met een eigen Groenteclub (waarover in een ander blog meer), inkoop van biologische houdbare producten bij Van Haver Tot Gort (waarvoor ik ook het ophaalpunt in Houten ben) of de groothandel, is de Albert Heijn vooral voor de “restjes”, zeg maar.

Het 1e potje met broccoli heeft inmiddels de status “fase 3” bereikt, en moet dus binnenkort worden verpot naar een grotere pot.

Oeps, dat wordt druk op de vensterbank. Het liefst zou ik de plantjes direct buiten in de grond zetten, maar ik vrees dat ze dat niet overleven en het daar nog te vroeg voor is. En hoe precies moet dat verpotten dan? Ik denk dat mijn dochter daar wel een beetje hulp bij kan gebruiken. Albert Heijn mailen?

Moestuin coach

Zoals ik eerder schreef vind ik het belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren waar hun eten vandaan komt en op een leuke manier gemotiveerd worden gezonder te eten. Dat is ook wat ik probeer te bereiken tijdens mijn workshops. Hoe leuk is het om vanuit kleine zaadjes, die je zelf in de grond stopt, uiteindelijk je eigen wortel te oogsten? En hoe leuk, en nodig!, is het ook om dat samen met iemand te doen die je bijstaat als het even tegen zit, je het niet meer weet of vragen hebt en je op een leuke manier stimuleert om verder te gaan? Want die momenten komen er zeker. Ik ben zelf ooit begonnen met een moestuin  en ik herinner me dat ik weinig wist en veel op internet moest zoeken. Had ik dan een coach gehad, dan was het stukken makkelijker gegaan. En als ik die al nodig heb, hoe zit dat dan met mijn (of jouw) kind? Kortom, een goed initiatief van Albert Heijn, maar voor diegenen die niet bij Albert Heijn komen of meer hulp nodig hebben na fase 3, denk ik dat Moesie de Moestuincoach een uitkomst is!

Wie dat is, Moesie de Moestuincoach? Een toffe peer die alles van moestuinieren weet! En je daarbij helpt. Op een dag in februari werd ik gevraagd om ambassadeur te worden voor Moesie. En omdat de doelstellingen van Moesie mij enorm aanspreken, heb ik ja gezegd. En daarom schrijf ik nu als ambassadeur een blog om dit project bij jullie onder de aandacht te brengen.

Lekker, leuk, duurzaam én gezond

Het werkt zo: tot 1 april kun je inschrijven voor een Mini of een Maxi moestuin. De mini tuin is leuk voor kids en is 1 m2 (kan ook in bakken op het balkon) en de maxi tuin is voor 5-10 m2 met andere groenten en leuk voor ouders of gevorderde kinderen. Tussen 1 april en begin juli krijg je wekelijks e-mails van Moesie, die je precies uitlegt wat je die week moet doen. Ook kun je vragen stellen per mail, die binnen 2 dagen worden beantwoord en krijg je tips en informatie over alles wat te maken heeft met een moestuin. Moesie zaait zelf ook mee, dus de tips zijn relevant voor het moment. Ook handig als het weer (regen, kou, sneeuw?!) een keertje tegen zit! Aan het einde van het project krijg je recepten passend bij de opbrengst uit de moestuin. Ik zou het erg leuk vinden om tegen die tijd een workshop te geven met Moesie kinderen en Moesie groenten!

Voor scholen zijn er pakketten en kortingen, dus ik vind dit ook een erg leuk idee om op school te doen. Wij gaan er in ieder geval thuis mee aan de slag, mijn kinderen kunnen niet wachten tot we begin april de zaadjes en 1e instructies krijgen. Natuurlijk zal ik jullie op de hoogte houden van onze vorderingen.

Wil je ook meedoen? Als ambassadeur mag ik 5,- korting geven op het pakket. Je betaalt dan 22,50, gebruik daarvoor code EETSPEL bij je bestelling. Voor meer informatie en bestellen zie www.moestuincoach.nl.