Ongeveer 15% van de mensen heeft last van migraine, vrouwen drie keer vaker dan mannen. Men vermoedt dat er bij migraine sprake is van een ontstekingsproces in de hersenen. Het is opvallend dat migraine vaker voorkomt bij mensen met maag-darmproblemen, zoals diarree, obstipatie, misselijkheid, winderigheid en prikkelbare darm syndroom.

Er zijn aanwijzingen dat bij migraine de darmflora verstoord is en er voedingsintoleranties zijn en/of problemen met de vertering spelen. Dit kan ervoor zorgen dat de darmwand minder goed in staat is stoffen tegen te houden die niet in het lichaam zouden moeten komen. Wanneer deze stoffen toch in het lichaam terechtkomen, kunnen ze via de bloedbaan in de hersenen komen, waar ze een ontstekingsreactie in gang kunnen zetten.

Probiotica (darmbacteriën) en prebiotica (vezels) kunnen helpen om een gezonde darmflora en darmwand te verkrijgen en en onstekingsprocessen tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat er een gunstig effect van probiotica is op de intensiteit (30% minder) en frequente van migraineaanvallen (40% -45% minder). Patiënten die probiotica namen hadden bovendien minder medicatie nodig om een aanval te verlichten.

Daarnaast kan het zinvol zijn om onderzoek naar voedingsintoleranties te laten doen en te zorgen dat de vertering optimaal is. Verder is een gezond voedingspatroon (o.a. veel groenten, weinig suikers) belangrijk voor een gezonde darmflora.