Magnesium
Veel mensen slikken extra magnesium , maar waarom eigenlijk?
➡️ Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in je lichaam. Bovendien is het te vinden in bijna alle cellen. Omdat je lichaam zelf geen mineralen kan aanmaken, is het belangrijk om het via voeding binnen te krijgen. Magnesium is te vinden in noten, zaden, cacao, peulvruchten, groene bladgroenten en zuivel. Toch heeft ruim een kwart van de mensen een tekort, voornamelijk door uitgeputte landbouwgrond, bewerkte voeding en een onevenwichtige mineraalinname met teveel calcium.
➡️ Magnesium heeft een breed scala aan functies, denk aan:
– Energie: het kan helpen bij vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau
– Spierwerking: het is belangrijk voor een normale spierwerking en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren
– Botgezondheid: het is betrokken bij de botaanmaak en is belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Veel mensen denken dat alleen calcium belangrijk is voor de botten, maar dat is absoluut niet waar
– Gemoedstoestand: het is goed voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen
– Zenuwstelsel: het heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
En veder: magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans, dat wil zeggen de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam.
Het speelt een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels en het helpt bij het opbouwen van eiwitten in het lichaam.
➡️ Dit zijn allemaal goed gekeurde uitingen, gestaafd met onderzoek.
➡️ Als het niet lukt om voldoende magnesium uit voeding te halen of je een grotere behoefte hebt door bv sport, stress of ziekte kunnen supplementen een goede aanvulling zijn. Er zijn veel verschillende vormen van magnesium, vaak omdat het is gebonden aan een draagstof. Ik werk het liefste met de ongebonden, vloeibare, vorm omdat je die het allerbeste opneemt. Als je tabletten of capsules wilt, overweeg dan:
-Bisglycinaat: voor de gemoedstoestand
-Malaat: bij vermoeidheid
-Citraat: bij sport en inspanning
