Gefermenteerde voeding
Regelmatig gefermenteerde voedingsproducten nemen is goed voor je darmen.
Tijdens fermentatie zetten bacteriën, gisten of schimmels natuurlijke suikers in voedsel om, waardoor er niet alleen unieke smaken ontstaan, maar ook gunstige bacteriën en andere stoffen. Deze kunnen je darmflora ondersteunen en je spijsvertering verbeteren.
Wat maakt gefermenteerde voeding zo bijzonder?
– Het helpt je darmflora diverser te maken.
– Het ondersteunt een soepelere spijsvertering.
– Het kan ontstekingen in je darmen verminderen.
Voorbeelden zijn:
🥬 Zuurkool: Vol goede bacteriën en eenvoudig toe te voegen aan je maaltijden.
🥛 Kefir: Een probiotische drank obv water of melk
🌶️ Kimchi: Gefermenteerde groeten zoals kool en wortel
🍵 Kombucha: Gefermenteerde thee
🫘 Tempeh: Een gefermenteerd product van sojabonen
🫘 Miso: Een gefermenteerde sojabonenpasta die gebruikt wordt in soepen en marinades.
🍶 Yoghurt (zonder toegevoegde suikers): Een laagdrempelige en veelzijdige optie.
🫙 Tamari: Een glutenvrije sojasaus
🍞 Zuurdesem brood: Brood zonder gist dat rijst obv een starter van water en bloem
Introduceer gefermenteerde voeding rustig en in kleine porties, zodat je darmen kunnen wennen.
