Dit is een ongecompliceerd recept voor een snel te maken spelt brood (let op: dit is een verbeterde versie van een eerder recept!). Een keukenmachine is handig, maar hoeft niet. Ik gebruik een brood bakblik (van de Blokker, merk Kaiser, afmeting 31 bij 13 cm).

De tijd die je nodig hebt om het brood te bakken is ongeveer 4 uur.

Spelt kun je het beste kort kneden en lang laten rijzen. Weinig werk dus en mocht het wat langer rijzen dan heb je nog steeds een goed resultaat met dit recept!

Lekker voor mee naar school, en bovendien is spelt gezonder en verzadigt het beter dan tarwe*. 

Ingrediënten

300 gram spelt bloem 
280 gram volkoren spelt meel
7 gram gedroogde gist 
355 gram lauwwarm water
25 ml olijfolie
11 gram zout met jodium

Bereiding

Weeg de juiste hoeveelheid meel en bloem af in de kom waarin je gaat kneden/mixen.
Doe de gist, het water en de olie erbij.
Kneed/mix kort tot een brokkelig deeg en laat 5 minuten staan.
Doe het zout erbij en kneed/mix tot een samenhangend deeg (1-2 minuten).
Doe het over in een met olijfolie ingevette kom en dek af met een natte theedoek of plastic folie en laat 1,5 uur rijzen. 
Haal het daarna uit de kom en vouw het deeg in drieën. Herhaal het vouwen nog eenmaal en doe het deeg daarna met de vouw naar onderen in het bakblik. 
Laat het onder een natte theedoek of folie weer 1,5 uur rijzen tot minstens dubbel volume.
Bak het daarna in de (hete lucht) oven; 210 C gedurende 35 minuten.
Laat het afkoelen en snijd het eventueel in plakken om in te vriezen. Buiten de vriezer blijft het ongeveer 1,5 dag vers.
*Waarom Spelt?

Spelt is net als tarwe een graan. Het werd vroeger veel gebruikt, totdat tarwe in grote hoeveelheden werd gekweekt. Tarwe heeft een grotere opbrengst en de verwerking is minder tijdrovend en kostbaar. Spelt krijgt echter steeds meer bekendheid doordat het gezonder is dan tarwe.

In tegenstelling tot tarwe bevinden de voedingsstoffen in spelt zich ook in het meel (ofwel bloem) lichaam en niet alleen in de kiem en zemel. Bij de verwerking van spelt worden de voedingsstoffen behouden, terwijl deze bij veel tarwe producten verloren gaan. 
Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten. Spelt bevat ongeveer 15% meer eiwit dan tarwe, waardoor het meer vult. Ook bevat spelt veel meer vitaminen (o.a. B vitaminen), mineralen en vezels en betere vetzuren dan tarwe. Spelt wordt door de hoge water oplosbaarheid makkelijker opgenomen door het lichaam waardoor er minder voedingsstoffen verloren gaan. Spelt zorgt voor een meer gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor je minder behoefte hebt om na de maaltijd weer te eten.

Bovendien zijn de gluten eiwitten in spelt van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daardoor is het gemakkelijker te verteren en ook gemakkelijker te kneden dan een deeg van tarwe. Sterker nog, het deeg moet juist kort gekneed worden omdat anders de gluten kapot gaan en het brood niet luchtig wordt.