Reacties op voeding die je eet – dat wil je niet!

Voedsel is zowel ‘vreemd’ als ‘eigen’ voor het lichaam. Zolang voedsel niet helemaal verteerd is, wordt het beschouwd als lichaamsvreemd, maar zodra het helemaal afgebroken is niet meer.

Onverteerd voedsel wordt alleen getolereerd in het spijsverteringskanaal, waar het blijft tot het helemaal verteerd is of onverteerd uitgescheiden wordt. De darmwand houdt onverteerd voedsel tegen, het vormt een beschermende barrière tussen de inhoud van de darmen en het bloed.

Wanneer deze barrièrefunctie beschadigd is – vooral als gevolg van een verstoorde darmflora en te veel ontsteking in de darmen – kan onverteerd voedsel in de bloedcirculatie terechtkomen. Daar triggert het het immuunsysteem en kunnen ontstekingen in het lichaam ontstaan. Met als gevolg allerlei (auto-immuun) ziekten.

Een typisch westers dieet met veel bewerkt en geraffineerd voedsel, veel suikers, zout en additieven, veel dierlijke eiwitten en vetten, weinig vezels en bioactieve plantenstoffen, is een van de hoofdoorzaken van een verstoorde darmflora, een slechte vertering van voedsel en ontsteking in de darmen.

Of je immuunsysteem reageert op voedsel is heel gemakkelijk te meten. Afname van 1 buisje bloed is voldoende en dan weet je heel snel of dit bij jou speelt.