Al een tijdje liep ik rond met het idee om zelf bladerdeeg te maken van speltbloem. Soms maak ik nl. een spinazietaart, en dat vinden we het lekkerst met bladerdeeg, en ook lekker snel. Ook mini appeltaartjes van bladerdeeg zijn heerlijk, en sneller te maken dan van gewoon deeg. Maar omdat we liever geen tarwe eten, wilde ik het zelf maken van speltbloem. En dat is gelukt! Hieronder een super simpel, snel én heerlijk recept om zelf je spelt bladerdeeg te maken.

Ingrediënten

250 g speltbloem
250 g koude roomboter
125 ml ijskoud water
4 gram zout (1/2 tl)


Bereiding

Zet het water in de vriezer om het goed koud te laten worden. Doe bloem en zout in een kom en meng het. Snijd de boter in blokjes en doe het bij de bloem. Meng het in de keukenmachine of met je vingers tot een kruimelig deeg (niet te lang). Voeg het ijskoude water toe en meng het geheel tot een bal. Doe de bal in een kom en dek die af met plastic folie. Leg hem dan een half uur in de koelkast.Rol daarna de bal op een bebloemd bakmatje of aanrecht uit tot een lap van ongeveer een halve cm dik. Vouw de boven- en onderkant van de lap naar het midden, zoals op de foto. Rol de lap dan weer op en herhaal het vouwen, maar vouw de lap nu verder op tot een vierkant. Leg deze weer een half uur in de koelkast.

Na een half uurtje de bovenste stappen nog één keer herhalen, maar rol de lap nu uit tot ongeveer 3 mm dik. Daarna in plastic folie wikkelen en weer een half uurtje in de koelkast leggen; het deeg is nu klaar voor gebruik. Je kunt het ook prima invriezen. Het handigste is dan om het de dag van te voren in de koelkast te leggen. Als je het gaat gebruiken rol je het gewoon uit tot de gewenste dikte en grootte.

Bij het afwerken besmeer ik het deeg altijd met een los geklopt ei voor een mooi geel laagje.
Eet smakelijk!