Of ik iets wil drinken? Ja, graag! Wat? Tja, dat is een korte vraag met een lang antwoord….



Water

Want wat kun jij of je kind het beste drinken als het gaat om je gezondheid? Het beste is water. Waarom? Omdat je lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat en je lichaam water nodig heeft voor veel lichaamsprocessen. Bijvoorbeeld voor de bloedcirculatie, maar ook voor het verteren, opnemen en uitscheiden van bestanddelen van je voedsel. Water helpt je hart, lymfestelsel, lever en nieren beter te werken en daarmee je lichaam schoon te maken.

Je hebt ongeveer 1,5 – 2 liter vocht per dag nodig (kinderen ongeveer 0,5 – 1 liter), naast het vocht dat je uit je eten haalt (ongeveer 1 liter). Als je niet gewend bent om zoveel water te drinken, kun je bijvoorbeeld ’s ochtends een fles of een kan vullen met een liter water en daar elk uur een glas uit drinken. En bijvullen als hij halverwege de dag leeg is. Water kun je het beste op kamer temperatuur (of direct uit de kraan) drinken, dat neemt je lichaam beter op dan ijskoud water. Het is ook goed om ’s ochtends na het opstaan 2 glazen lauw warm water te drinken (op je nuchtere maag dus), dat spoelt je darmen en activeert je nieren. Drink liever niet tijdens het eten, maar een half uur erna weer, anders verdun je het maagsap teveel en neem je voedingsstoffen moeilijker op.

Je verliest per dag ook ongeveer 2,5 liter water, dus als je dit niet aanvult komt je lichaam vocht te kort en dat zich kan uiten in concentratieverlies, moeheid, gapen en een tragere stoelgang. Pas daarna krijg je dorst, een vrij laat signaal dus!

Variatie

Ik hoor je denken, lekker dan, alleen maar water is best saai! Water wordt al een stuk minder saai als je er wat stukjes fruit, munt of limoen aan toevoegt. Thee, maar bijvoorbeeld ook gekookt water met munt, gember, salie, venkelkruiden of andere kruiden is ook erg lekker. Of versgeperst vruchtensap of groentensap. Misschien moet je er aan wennen. Bietensap of wortelsap (bijvoorbeeld van Zonnatura) is ook verrassend lekker. Als je een sap pers hebt pers dan eens een appel, 1/3 geschilde komkommer en een halve citroen. Of alleen de appel, vinden kinderen heerlijk. Meng eventueel vers vruchtensap (bv. appelsap) met de helft water, of kies een (biologische) diksap.

En natuurlijk is een keer iets anders helemaal niet erg, vooral als de basis goed is. Ik lust ook graag een wijntje. Maar om je kind’s (of je eigen) vochtverlies vooral aan te vullen met zoete of light dranken … dat is toch niet zo’n verstandige keuze. Waarom niet?

Suiker, aspartaam, cafeïne en fosforzuur

Limonades, frisdranken en voorverpakte vruchtensappen bevatten bergen suiker (zie foto) en laten onmiddellijk de bloedsuikerspiegel stijgen en daarna flink dalen (waardoor je weer naar meer zoetigheid verlangt). Hoewel het Amerikaanse voorbeelden zijn, zit in Nederlandse dranken net zoveel suiker (kijk maar op het etiket). De calorieën die deze drankjes leveren zijn gewoon onderdeel van de maximale hoeveelheid calorieën die een kind of volwassene per dag nodig heeft. Bovendien is het gevaar dat deze ‘vloeibare calorieën’ er gemakkelijk in gaan, en alles wat je meer tot je neemt dan je verbrandt lijdt tot gewichtstoename. Light dranken bevatten aspartaam en dat is op z’n minst gezegd een controversieel product. Frisdranken zoals cola en energiedrankjes bevatten cafeïne, dat via de aanmaak van adrenaline je lichaam een boost geeft. Voor kinderen niet echt gewenst. Bovendien hinderen cafeïne houdende dranken de opname van vitaminen en mineralen en verhogen ze de uitscheiding. Daarnaast zijn alle koolzuurhoudende dranken (dus ook water met bubbels) zuur vormend voor het lichaam. Dit komt door het fosforzuur dat erin zit. En in een verzuurd lichaam kunnen gemakkelijker klachten ontstaan (suiker is overigens ook zuur vormend).

En wat wil jij drinken?

Ok, ik drink water, en wat drink jij, of jouw kind? Als dat nu vooral frisdrank of limonade is en je wilt proberen dat te veranderen, begin dan klein. Bijvoorbeeld door ’s ochtends bij het opstaan 1 of 2 glazen lauw warm water te drinken. En de dag daarna een glas zoete drank te vervangen door een glas water. En de dag daarna weer een. En varieer met de tips hierboven. Voor kinderen is de zomer het ideale moment om over te stappen op water. Ze drinken meer en als het warm is, is water lekker verfrissend. Als je er nu mee begint weten ze na de zomervakantie niet beter en vul je een fles water voor mee naar school. Wij deden dat vorig jaar, met verbluffend resultaat. In deze hippe flessen blijft het bovendien lekker koel.
Wat drink jij deze zomer?