Onlangs schreef ik dat ik, na een carrière van ruim 15 jaar in de farma industrie, al weer 5 jaar orthomoleculair therapeut ben. “Ortho wat?”; inderdaad een hele mond vol!

“Orthos” komt uit het Grieks en betekent “juist” en “moleculair” betekent moleculen, ofwel stofjes. Een orthomoleculair therapeut of arts kijkt naar hoe het lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren, met de juiste stofjes om alles zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren.

In feite doet een regulier arts dat ook, kijken naar de processen in het lichaam. Daar heb ik, al weer zo’n 30 jaar geleden, 5 jaar voor aan de Universiteit gestudeerd. Pas 10 jaar geleden besloot ik dat het veel beter is om bij klachten naar de oorzaak te zoeken, in plaats van deze te bestrijden met medicijnen. Want dat is wat een arts tegenwoordig helaas vaak doet. In acute situaties echt super belangrijk, maar bij chronische klachten kan dat anders!

Als orthomoleculair therapeut probeer ik de oorzaken op te sporen, te kijken naar waarom iemand klachten krijgt, wat er dan mis is en welke stofjes er zouden kunnen ontbreken. Dat is behoorlijk ingewikkeld, want het menselijk lichaam hangt van duizenden biochemische processen aan elkaar. Maar in de basis zijn daar voldoende eiwitten, vetten, essentiële suikers, mineralen en vitamines voor nodig. En daar ontbreekt het bij de meeste mensen tegenwoordig aan; voldoende van deze stoffen hebben. En door die aan te vullen kun je heel vaak het lichaam een zetje geven in de goede richting.

Daarnaast kijk ik naar wat iemand in zijn mond stopt. Want uiteindelijk moet je alles tot je nemen, en daar gaat het ook vaak mis. Te weinig, te veel, niet passend bij wat iemand kan verteren of opnemen. Dus voeding is altijd de basis, als dat niet goed gaat ben je aan het dweilen met de kraan open.

Ik laat veel onderzoek doen, schrijf andere voeding voor en tevens supplementen. Natuurlijk komen stress en beweging ook aan bod.

Een soort van huisarts 2.0 , als het aan mij ligt.

Wil jij ook op deze manier aan je gezondheid werken? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden!

Maak nu een afspraak