Heb je ooit geprobeerd je groenten te stomen in plaats van te koken? Of vis, vlees of eieren?

Ik bleek al jaren een stoompan in de keukenla te hebben staan (als onderdeel van een grote pannenset), maar heb pas een half jaar geleden ontdekt waar die pan voor was. En toen had ik spijt dat ik niet eerder de keukenla in gedoken was!

Want stomen heeft vele voordelen boven koken.

Stomen is lekkerder

Toen ik ontdekt had waar die pan met gaatjes voor was (ik heb een pan met gaatjes die ik in een andere pan kan zetten), werd de broccoli ’s avonds gestoomd geserveerd in plaats van gekookt. Wat een verschil in smaak was dat! Door stomen blijft de smaak en kleur van groenten beter behouden dan door koken. Je kunt stomen in water, maar bouillon of wijn is ook erg lekker. Andersom is het water waarmee je groente hebt gestoomd een goede basis voor bouillon.

Stomen is sneller

Ik heb weinig tijd (wie niet?!) en stomen bleek een uitkomst. Omdat er maar een klein laagje water in de pan hoeft (2 a 3 cm), kookt het sneller waardoor de stoomtijd eerder ingaat dan de kooktijd. Veel groenten stoom je in 5 tot 10 minuten gaar, wat hardere groenten zoals wortels of aardappels stoom je 10 tot 15 minuten.
Je kunt ook vis, vlees, schaal- en schelpdieren of eieren stomen. Een hard ei heb je na ongeveer 10 minuten stomen, en je kunt dit gemakkelijk bij de groenten in de pan leggen. Vis of vlees hangt af van de dikte, daarmee kun je zelf experimenteren. Als je zout of kruiden toe wilt voegen kun je dit het beste na het stomen doen.

Je kunt ook ontdooien in de stoompan. Diepgevroren garnalen, vis of vlees stoom je snel even in een bodempje water, waarna je het verder kunt bewerken (bakken of grillen bijvoorbeeld).

Stomen is gezonder

Nog een niet onbelangrijk voordeel is dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe meer enzymen, hoe makkelijker je het voedsel kunt verteren.

Hoe kun je stomen?

Er zijn verschillende manieren om te stomen. De goedkoopste is door een RVS vergiet of een RVS of bamboe stoommandje (te koop bij o.a. Blokker of Ikea) in de pan te zetten. Voor een vergiet heb je wel een iets grotere pan nodig. Nadeel is dat het water zich mengt met het stoomvocht, omdat er weinig ruimte tussen de vergiet of mandje en de bodem van de pan zit.

Handiger is een set van 2 pannen die je op elkaar kunt zetten, de bovenste is dan de stoompan.

Wel altijd de deksel op de pan doen natuurlijk!

Er bestaan ook sets waar je meerdere stoompannen op elkaar kunt zetten, zodat je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt stomen.

Eet smakelijk!