Ik krijg vaak de vraag of voedingssupplementen echt nodig zijn als je gezond eet. Mijn korte antwoord is JA! Ik leg je hier uit waarom.
Natuurlijk is een gezond voedingspatroon de basis. Ik adviseer nooit supplementen zonder ook gezonde voeding te adviseren. Toch is het moeilijk om alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen te krijgen uit gezonde voeding.
Ten eerste eet slechts een heel klein deel van de mensen echt evenwichtig. De meeste mensen eten (en drinken) teveel geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten. Daarnaast eten de meeste mensen veel te weinig groenten. Ze denken dat ze gezond eten, maar als ik met ze ga zitten en eea ga uitleggen, dan blijkt toch vaak dat het voedingspatroon helemaal niet zo gezond is. Ook verteren veel mensen slecht, bv. omdat ze veel te veel stress hebben, de verkeerde dingen eten en/of een disbalans in de darmen hebben.
En ook al maak je bewust gezonde keuzes, dan nog is het moeilijk om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. De kwaliteit van ons eten is afgenomen door bv. overproductie, uitputting van de bodem, het gebruik van kunstmest, pesticiden en conserveringsstoffen. Als de mineralen niet in de bodem zitten, hoe moeten ze dan in je groente of vlees komen?
En daarnaast is onze behoefte aan vitamines en mineralen, maar ook gezonde vetten en essentiële suikers alleen maar toegenomen. Want stress, virussen, een ongezonde leefstijl, te weinig bewegen, te weinig zonlicht, medicijnen (die je misschien gebruikt juist omdát je klachten hebt) vragen allemaal om juist méér van deze stoffen. En die heb je al te weinig omdat je voeding er niet voldoende van bevat.
Het gevolg? Een tekort met de daarbij behorende klachten zoals vermoeidheid, depressiviteit, overgewicht, zere spieren en gewrichten en in een volgende fase, allerlei ziekten (alles met een diagnose van de dokter). Mijn advies: pas je voedingspatroon aan en slik extra supplementen om je weer optimaal fit te voelen. En zéker als het je niet (altijd) lukt om gezond te eten.