De darmwand vormt een belangrijke barrière tussen de darmen en het bloed. Hij moet bepaalde stoffen doorlaten (bv. voedingsstoffen) en andere tegenhouden (bv. bacteriën, toxische stoffen, onverteerd voedsel). De barrièrefunctie van de darmwand wordt geregeld door het darmslijmvlies, de darmflora, immuuncellen, immunoglobulinen (sIgA), ontstekingsfactoren, voedingsstoffen en afbraakproducten van voedingsstoffen.

Wanneer de barrièrefunctie van de darmwand verstoord is, wordt de darmwand meer doorlaatbaar voor stoffen die normaal in de darmen moeten blijven en via de ontlasting verwijderd worden. Dat noemt men een verhoogde darmpermeabiliteit. De ongewenste stoffen die in het bloed terechtkomen, kunnen een immuun- en ontstekingsreactie in heel het lichaam veroorzaken. Een verhoogd doorlaatbare darm is gelinkt aan darmziekten, immuunziekten, auto-immuunziekten en hersen aandoeningen.

Een van de oorzaken is een gebrek aan vezels in de voeding. Wanneer de ‘goede’ darmbacteriën niet genoeg vezels te eten krijgen, gaan ze op zoek naar andere voedselbronnen. Een alternatief voor vezels zijn de glycoproteïnen in het darmslijmvlies. Wanneer bepaalde darmbacteriën geen vezels krijgen, breken ze de slijmvlieslaag af, waardoor potentieel ziekteverwekkende bacteriën gemakkelijker de onderliggende darmwand kunnen bereiken. Dat betekent dat je dan vatbaarder wordt voor bacteriële darminfecties, inflammatoire darmziekten en prikkelbare darmen.

Wanneer de darmbacteriën voldoende voedingsvezels krijgen, gebeurt het omgekeerde. Ze breken de vezels af in kleinere stukjes en fermenteren ze om er bioactieve stoffen van te maken, zoals korteketenvetzuren die de darmwand gezond houden of een verhoogd doorlaatbare darm helpen herstellen.

De beste vezels zitten in groente en fruit, peulvruchten en noten, zaden en pitten. Ook kan het zinvol zijn prebiotica (vezels) vanuit een voedingssupplement te nemen, dan werk je ook preventief aan het gezond houden van de darmen en bv. het voorkomen van voedingsintoleranties.

Ik neem zelf dagelijks prebiotische vezels in. Ik meng ze met collageen en glyconutrienten. Zo onderhoud ik mijn darmwand optimaal.