Aan de reacties op de Facebook page te zien, is er veel interesse in leuke en gezonde traktaties. Daarom daarover nu een blog. Maar omdat ik uit eigen ervaring weet dat het in elkaar knutselen van een traktatie vaak meer werk is dan naar de supermarkt rennen voor een paar koeken, heb ik 20 snelle én gezonde traktaties geselecteerd. De truc is vooral ook de kids zelf te laten helpen met maken (daar waar ze dat kunnen), dat scheelt jou een hoop tijd en door het kind erbij te betrekken verhoog je ook de acceptatie van de gezonde traktatie.

Waarom een gezonde traktatie?

Veel traktaties bevatten suiker. Maar suiker heeft een verslavende werking en is bij overmatig gebruik schadelijk voor de gezondheid. Volgens de Suiker stichting eten we gemiddeld zo’n 32 kg suiker per persoon per jaar (en ik denk dat dit nog een onderschatting is). Dat is voor een gezin met 2 kinderen bijna 2.5 pakken suiker per week! Natuurlijk is dat niet alleen de (witte) suiker in de koffie, thee en op de pannenkoek, maar vooral de grote hoeveelheid suiker die verstopt zit in allerlei producten. Onlangs pleitte de directeur van de GGD Amsterdam voor een wet die bepaalt hoeveel suiker er in een product mag zitten. Ook zouden scholen geen zoetigheden als snoep en frisdrank moeten aanbieden aan kinderen. Ik denk dat vooral het nemen van eigen verantwoordelijkheid belangrijk is (net als bij andere verslavende producten), en dat het aanbieden van gezonde traktaties daar een goed voorbeeld van is. Veel scholen hebben al een “gezond snoepen” beleid, maar om allerlei redenen worden die richtlijnen door zowel ouders als leerkrachten vaak niet gevolgd. Met deze inspiratie voor snelle en gezonde traktaties zou het toch moeten lukken!

Fruit

Traktaties met fruit doen het altijd goed. Hierbij een paar snelle fruit snacks.

1. Fruitbloemen (meloen, kiwi, druif), gemaakt met koekjesvormen. Eventueel vastzetten met een cocktailprikker.

2. Watermeloen ijsjes, ijskoud of bevroren serveren.
3. Druiven rupsjes op een satéprikker. Oogjes van vanille frosting (1 el. boter, 50 gr. poedersuiker, 1/2 tl vanille extract en 1/2 el. melk, snufje zout) en chocolade.
4. Leuk voor kleine kinderen, op bv. de peuterschool. Snel gemaakt en leuk om uit te delen.

5. Rupsje nooitgenoeg. Met appelboor gaatje in appel maken en spekje erin doen. Gezichtje plakken met ‘lijm’ van water en poedersuiker.

6. Chinees mandarijntje. Prik een paraplutje door de mandarijn en teken met een permanent marker een gezichtje.

Ook leuk voor als het Halloween is: een mandarijn met Halloween gezichtje.

Rozijntjes

Een doosje sultana rozijnen kun je op allerlei manieren beplakken om er iets leuks van te maken. Maar de allersnelste manier is toch wel om ze te verpakken in gekleurd crepe papier of in een mooi klein papieren zakje.

Knoop er met een leuk lintje een potlood, ballon of een klein plastic beestje op vast, of plak er een leuk(e) knijpertje, sticker, foto of tekst op. Presenteren in een leuke mand of schaal en klaar is je traktatie!

Een andere leuke traktatie is een knapzakje. Aan een stokje of een soepstengel knoop je een servetje of stukje stof gevuld met rozijntjes. Leuk om er een kaartje of strookje aan te doen met een boodschap, bv. “ik vertrek naar de basisschool”.

Hartig

Met zoute popcorn maak je in een handomdraai een leuke traktatie. Vul leuke zakjes of bakjes met popcorn en versier met lintjes. Of vul een plastic handschoen met popcorn, leuk als je kind zijn klas wil “uitzwaaien”.

Iets stoerders? Maak plastic bierglazen vol popcorn en serveer op een bijpassend blad. Met geel karton aan de binnenkant is het net een echt biertje!


O
ok met stukjes kaas, worst en fruit kun je alle kanten op. Prik saté prikkers op een halve kool die je eerst met aluminiumfolie bekleedt, of maak een schaal met borrelhapjes om rond te delen.

Ook leuk is een vlinder, gevuld met bv. popcorn, rozijntjes, druifjes of nootjes. Gebruik kant en klare knijpertjes of laat je kind zelf knutselen. Als je 2 zakjes gebruikt kun je die met de uiteinden aan elkaar knijpen. Of knijp een zelfsluitend zakje in het midden dicht.

Zelf bakken

Of duik je liever de keuken in om iets te bakken? Kleine appeltaartjes van bladerdeeg zijn hier een grote hit. Je maakt ze in een muffin vorm.

Of appel op bladerdeeg, erg leuk, mét instructies zodat je kind ze zelf kan maken.
Hartige hapjes zoals kleine loempiatjes, kaasstengels of knakworstjes in bladerdeeg zijn ook snel te maken en erg geliefd bij kinderen.

Kortom, genoeg ideeën voor gezonde en snelle traktaties!

Natuurlijk kun je ook een klein kadotje kopen en dat leuk inpakken.

Meer leuke tips? Leuk als je ze wilt delen onderaan dit blog!