Afgelopen weekend was mijn dochter jarig, 10 jaar werd ze. Op het vriendinnenfeest moest appeltaart geserveerd worden, en aangezien ze alleen mijn zelfgemaakte appeltaart lekker vindt ging ik de keuken is voor appeltaarten (en nog veel meer). Nu maak ik natuurlijk altijd al de meest gezonde versie van een ‘normale’ appeltaart, dat betekent speltmeel/bloem ipv tarwebloem, palmsuiker ipv gewone suiker, biologische roomboter en zoete appels met veel rozijnen en kaneel, zodat door het appelmengsel in ieder geval geen suiker meer hoeft. Deze appeltaart heeft bij ons, ook zonder vriendinnen, een halfwaardetijd van ongeveer 10 minuten, en na nog eens 10 minuten is de andere helft op, als ze de kans krijgen.

Gelukkig had ik zoveel gemaakt (en geen kans gegeven voor de laatste 10 minuten), dat we voor het familiefeest de volgende dag nog bijna (maar net niet) voldoende over hadden. In de planning voor de zondag ochtend stond nog een appeltaart, maar helaas (of wellicht toch niet) werd daar door verkeer van rechts een stokje voor gestoken. Ik moest namelijk naar het zwembad met 2 van de 3 kids, vonden zij. Na een aantal pogingen over appeltaart bakken, andere klusjes enz, die niet werden geaccepteerd, toch maar de handdoek in de ring (tas) gegooid en met zonnebrand naar het plaatselijke zwembad gefietst. Daar aangekomen bleek dat het buiten best lekker was dus kon ik mooi even bijkomen van het vriendinnenfeest de avond ervoor, in de zon. Was toch niet zo’n gek idee, dat zwembad;-).

Gezond door voeding

Toen ze na een paar uur naar huis wilden en het gesprek van die ochtend (wel/niet gaan) zich in omgekeerde volgorde leek af te spelen (ik lag daar best lekker namelijk), dacht ik ineens aan de appeltaart. Toch maar snel naar huis, hoewel er voor de appeltaart onvoldoende tijd over was. Gelukkig had ik een heel goed alternatief; zéér verantwoorde appeltaart en ook nog eens héél snel klaar!

Het recept komt uit het net verschenen boek van Birgit de Heij. Zij is orthomoleculair voedingsdeskundige en auteur van de boeken ‘De beste dokter staat in de keuken’ en ‘Gezond door voeding’. Het recept komt uit dit laatste boek, en ik heb het integraal overgenomen zodat je ook een indruk krijgt van de variaties en tips die ze bij haar recepten geeft. Doel van de recepten met achtergrondinformatie is de lezer te informeren over voeding die opbouwend voor het lichaam is en, afhankelijk van eventuele ziekte, wel of juist niet aan te raden is.

De appeltaart is in 10 minuten voorbereid (terwijl je de oven voor verwarmt) en daarna in 15 minuten op tafel. Net op tijd voor ons bezoek dus! En niet getreurd als deze een iets langere halfwaardetijd heeft, want je kunt hem de volgende dag als ontbijt eten, orthomoleculair verantwoord!

Het boek is te koop bij Bol.com voor 13,90.