Vandaag was de gezonde KlasseLunch bij mijn oudste zoon in de klas. Op zich een goed initiatief, want ik ben groot voorstander van gezond eten, en als regelmatige overblijfmoeder zie ik dat er nog heel wat verbetering te behalen is op het gebied van gezond lunchen. Goed idee dus van de Albert Heijn om daar als onderdeel van hun overkoepelende educatieve platform “Ik eet het beter” aandacht voor te vragen, toch?
 
Of toch niet? Als moeder in een carriere switch (van “slechte Big Farma” naar beginnende “Foodie”) mocht ik vanochtend van de juf de docentenhandleiding en het werkboekje voor de kinderen inzien. Op zich een goed opgebouwd programma, waarin Albert Heijn in samenwerking met het JOGG en het Voedingscentrum  als doel heeft leerlingen uit groep 8 bewust te maken van het belang van gezond en gevarieerd eten. 
 
Tot zover prima. Gelukkig ben ik al aardig ingelezen en kan dan ook al tussen de regels doorlezen. Wat ik dan lees? Dat fruithagel blijkbaar bij een gezonde lunch hoort. Net als frambozen drinkyoghurt, halvarine, zuivelspread en sinaasappelsap. Verder ook tomaten, komkommer, appels, mandarijnen, bananen, gemengde sla, appelstroop (mits geen suikers toegevoegd) en pindakaas, prima! Maar waarom is de rest niet zo prima?
 

KlasseLunch?

De fruithagel van de Albert Heijn bevat 94% suiker en kleurstoffen. Geen nuttige voedingsstoffen. Ook al heet het dan fruithagel, fruit zit er niet in. Frambozen drinkyoghurt met 0% vet? Bevat geen frambozen, wel ruim 1,5 suikerklontje per glas en kunstmatig toegevoegde zoetstoffen en vitamines. Halvarine? Een verhaal apart. Google maar eens op `wat is het verschil tussen boter en margarine´. Of lees de genuanceerde versie op Wikipedia. Sinaasappelsap? Op zich gezond, als het voor je neus geperst wordt en je het meteen opdrinkt inclusief de velletjes. In de flessen van de Euroshopper is het een suikerhoudend drankje zonder vezels, vitaminen en mineralen.
 

Het Vinkje

Veel van deze producten worden de consument als een gezonde keuze voorgeschoteld. Om daarbij te helpen is het Vinkje ontwikkeld. Je weet wel, dat staat voor producten die een gezondere keuze en een beter alternatief zijn omdat er minder verzadigd vet, zout, suiker, calorieën of juist meer vezels in zitten. Toch? Maar wat als je weet dat het Vinkjeis ontwikkeld door de grote spelers binnen de voedingsindustrie, zoals Unilever, FrieslandCampina en Zwanenberg Food Groep  in samenwerking met o.a. Albert Heijn, Albron en de SuperUnie?
Dus we leren 8e groepers, die steeds vaker boodschappen gaan doen, en hun ouders dat producten met Het Vinkje of daarvan afgeleide eigen merk artikelen van de Albert Heijn gezond zijn, en hopen dat zij die gaan kopen bij…… juist, de Albert Heijn! En zo is de cirkel weer rond. En het JOGG en Voedingscentrum dan? Het JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en heeft als doel jongeren een gezonde omgeving en een gezonde jeugd te geven. Zij werkt hierin samen met … Albert Heijn, Unilever, Albron, FrieslandCampina en Nutricia. Zie je het verband?!
 

Of Klasse Lunch!

Ik denk dat het anders kan! Mijn zoon zei vanochtend al, “mam ik denk dat jouw zelfgebakken speltbrood lekkerder en gezonder is dan het brood dat we van de Albert Heijn gaan krijgen”. Inderdaad, sinds ik het zelf-brood-bakken heb ontdekt willen mijn kinderen zelfs het volkoren brood van de bakker niet meer.  En zij vinden het inmiddels heel gewoon dat ze water drinken bij de lunch, of sap van een appel geperst in de juicer. Lekker eitje erbij, wat groenten, rozijnen en nootjes, of onze inmiddels beroemde gezonde pannenkoekjes die graag worden gedeeld met de kinderen in de klas. Albert Heijn, “ik (w)eet wel beter”! Wanneer zou ik een lunch van echte Klasse mogen verzorgen? Ik kan niet wachten!


Terwijl ik in de moestuin sta te spitten denk ik “zou de voedingsindustrie dan overeenkomsten hebben met de verhalen die ik al jaren hoor van de farmaceutische industrie”? Daar moet ik een blog over schrijven dacht ik. En daarmee is mijn eerste blog geboren en krijgt mijn nieuwe passie steeds meer vorm.  Er is genoeg inspiratie, dus meer volgt! 


Reageren? Leuk! Als we samen ‘Spelen met je eten’ wordt gezond eten nog leuker!