Vandaag werd mijn verstandskies getrokken, een mooi moment om een sapdag in te lassen.

Er is nu volop fruit en groente te verkrijgen waarmee je in een handomdraai een lekker sapje maakt. Ook ideaal voor kinderen, want een sapje is een uitstekend alternatief voor de gezoete limonades en frisdranken, en minder saai dan water. In een eerder blog schreef ik al wat jij of je kind het beste kunt drinken.

Fruit- en groentesap in een handomdraai

Sapjes kun je maken van fruit (fruitsap), groenten (groentesap) of een combinatie daarvan. Ook kun je er lekkere kruiden aan toevoegen. Deze sappen maak je in een sapcentrifuge of in een juicer en zijn dun van textuur en hebben een schuimlaagje, dat je eventueel kunt scheiden van het sap, maar het is ook heerlijk om op te lepelen. De sapmachines zijn er van goedkoop (rond de 30,- euro) tot heel duur (paar honderd euro). Het verschil zit hem vooral in de hoeveelheid sap die je uit je fruit en groente haalt. Ook is het belangrijk dat het apparaat gemakkelijk schoon te maken is, om ervoor te zorgen dat je na een paar weken nog steeds enthousiast sapjes maakt.

Smoothies

Daarnaast heb je smoothies, die zijn dikker van textuur en maak je met een blender of staafmixer. Je mixt ongeveer 1 a 2 minuten om een lekkere smoothie te maken. Ook hier kun je fruit of groente of een combinatie van beide gebruiken. Als de smoothie te dik is kun je er vers sap of water bijdoen. Vaak is het lekker om er na het blenden nog een ijsklontje bij te doen. Deze smoothies zijn ook ideaal als ontbijt.

Gezond en gemakkelijk

Het regelmatig drinken van fruit- en groentesappen/smoothies is een gezonde en gemakkelijke manier om de consumptie van groente en fruit te verhogen. Kinderen eten te weinig groente en fruit en drinken teveel zoete drankjes. Door de balans te verleggen (meer groente/fruitsap en minder kunstmatig gezoete drankjes) werk je van 2 kanten naar een betere gezondheid. De sappen bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen en bovendien vullen ze goed, waardoor er minder behoefte om te snoepen zal zijn.

Recepten

Hieronder een aantal simpele recepten, met fruit en groenten uit het seizoen, die kinderen ook heerlijk zullen vinden. Als je er handigheid in krijgt kun je echt van alles mixen. Experimenteer gerust met allerlei groenten en fruit. Maar ook kruiden zoals gember, munt, bieslook etc, zijn heerlijk om erdoor te doen.

Puur appelsap

Pers een zoete, liefst biologische appel (bv. Jonagold) zonder klokhuis maar met schil in de sapmachine en drink lekker op. Kids like it!

Blauwe bessen-appelsap

Pureer een handvol blauwe bessen in de blender of met de staafmixer en mix dit met vers geperste appelsap.

Heerlijk dorstlessend

Pers een geschilde komkommer, 3 zoete appels en 1 geschilde citroen in de sapcentrifuge. Goed voor 3 glazen!

Pittig wortelsap

Pers 4 grote wortels, een sinaasappel en ongeveer 1 cm gember in de sapcentrifuge. Heerlijk zoet en beetje pittig door de gember (voor kinderen kun je de gember misschien beter weglaten). Gember werkt ontstekingsremmend en ontgiftend, dus goed voor mijn verstandskies extractie;-).