Vandaag was ik voor het eerst in een pluktuin, op Terschelling, met de kids. Een onverwacht succes!

In een pluktuin kun je bloemen, fruit,  groenten en/of kruiden plukken. Het plukseizoen loopt ongeveer van juli t/m september, afhankelijk van het weer. Het idee is heel simpel: je haalt wat doosjes op bij de ingang van de tuin en vervolgens ga je op pad om te plukken wat je wilt.

Tussen alle struiken en bomen met laag- en hooghangend fruit, wordt al snel de interesse gewekt van nieuwsgierige kinderen. Eerst maar even proeven! Stiekum, want eigenlijk mag het niet, maar ja je wilt wel even weten wat je koopt, toch? Al is het maar om vast te stellen welke kleur en afmeting het lekkerst zijn. 

Gejubel om me heen! De blauwe bessen vallen in de smaak, zo blijkt. Yes! Dat is mooi want ze zijn super gezond en thuis willen ze er niet echt aan om ze te proeven. En nu wordt er om gevochten. Na een doos vol verhuizen we naar de pruimenbomen. Ik word enthousiast aangemoedigd de pruimen ook even langs het testpanel te laten gaan… en wat denk je? Weer raak! Binnen 5 minuten plukken we een doos vol en wat er niet meer in past verdwijnt in 3 gulzige mondjes.

Op de fiets terug naar huis wordt er al voorzichtig gepolst of we niet morgen terug kunnen gaan, om nog meer te plukken? Inderdaad zijn de dozen al half leeg als we thuiskomen, maargoed we moesten wel met tegenwind naar de andere kant van het eiland terugfietsen en daar moet iets tegenover staan, vonden de kids.

Ik vind het concept pluktuin een leuke en speelse manier om kinderen te leren hoe fruit groeit en ze fruit uit het seizoen te leren eten. Doordat ze het zelf kunnen plukken (en proeven;-)) leren ze het spelenderwijs eten. Het werkt ook als je met meerdere kinderen gaat plukken, bv. met vriendjes, want zien eten doet eten. En ik ga ervan uit dat het allemaal onbespoten is, dus gezonder krijg je het niet, direct uit de boom!

Wil je ook eens naar een pluktuin? Kijk dan eens op www.pluktuinen.nl. Daar staan zo’n 50 pluktuinen in Nederland op.
Spelen Met Je Eten: zelf geplukt smaakt het lekkerst!