Afgelopen weekend liep ik toevallig weer eens op de markt in Utrecht, op weg naar een afspraak met vriendinnen in de stad. Bij de Marokkaanse kraam werd mijn aandacht getrokken door een man die grote bossen verse kruiden verkocht, en dat ook nog eens voor bijna niks. Ik hoefde niet lang na te denken en heb goed ingeslagen, bossen verse munt, koriander en basilicum. De rest van de dag rook mijn tas als een Marokkaanse marktkraam….

Mijn blog vandaag gaat daarover, die verse kruiden. Heerlijk én super gezond! Dit recept maakte ik voor het eerst 18 jaar geleden, toen ik van een vriend een kookboekje kreeg met recepten uit de wijk Lombok in Utrecht. In die tijd een rijkdom van culturele verscheidenheid en dito winkels en restaurants waar je de heerlijkste inheemse producten kocht en proefde.

Dit recept komt uit mijn favoriete Italië: Pasta al Pesto. Het is een super snelle maaltijd en zoveel lekkerder en gezonder dan de kant en klare pesto uit de fabriek (waarin ontelbaar veel kleur-, geur-, smaak- en bewaarstoffen zitten en die in de verste verte niet meer smaakt naar de verse basilicum van mijn marktkoopman). Als je slim bent maak je meteen een 3 of 4 dubbele hoeveelheid die je vervolgens invriest, zodat je de komende weken bij borrels of onverwachte etentjes, of gewoon voor een avond dat je geen zin hebt om te koken, bent voorzien. Als koude pastasalade voor de lunch is het ook heerlijk! Dit heb je nodig (4 personen):

100 gram verse basilicum

75 gram pijnboompitten
45 gram parmezaanse kaas
1-2 tenen knoflook (naar smaak)
2-3 dl extra vierge olijfolie
1/2 tl zout
500 gram pasta

Ik maak zelf alles in de hakker van de staafmixer (gewoon alles erin gooien en een paar minuten laten draaien), maar als je het op de traditionele manier wilt maken hak en stamp je alles met de hand; it’s up to you! Eerst de basilicum zeer fijn hakken, dan 1 dl olie erbij doen en tot een gladde pasta roeren. De pijnboompitten fijnstampen en toevoegen. De knoflook uitknijpen en erbij doen. Dan de kaas, zout en peper en nog 1,5 dl olie erbij doen en alles goed door elkaar roeren. Het mengsel mag niet te droog zijn. Er zit genoeg olie in als er na het roeren een laagje olie op de pesto ligt. Laat de pesto voor gebruik 10 minuten in de koelkast rusten.

Ondertussen kook je de pasta en na het afgieten doe je de pesto erbij en schep je het voorzichtig om. Lekker met een salade!

Het recept komt uit het Lombok kookboek – Een culinair portret van een stadswijk.