Helaas is het aspergeseizoen alweer bijna voorbij, maar toch nog een blog om je te inspireren deze gezonde groente nog even lekker te eten. Ik woon helaas niet in het asperge gebied, anders zou ik ze elke week vers van de boer halen. Heerlijk én super gezond! Toch eet ik ze regelmatig, en ook kinderen zullen deze groente kunnen waarderen.

Asperges werden al gegeten in de Romeinse tijd maar in Nederland worden ze pas sinds de 19e eeuw verbouwd. De witte asperges zijn de stengels van de aspergeplant en groeien onder de grond. Voordat ze boven de grond komen worden de asperges gestoken. Zouden ze doorgroeien dan verkleuren de asperges groen (groene asperges). De aspergeplant kan zo’n 10 jaar asperges leveren. Na het seizoen worden de asperge planten met rust gelaten om voor het volgende jaar weer voldoende energie op te doen.

Gezond

Asperges zijn een bron van glutathion, een van onze belangrijkste antioxidanten in het lichaam. Glutathion helpt onze cellen te beschermen tegen schade en verval en is tevens belangrijk voor de lever om zijn ontgiftende functie goed uit te kunnen voeren. Het helpt je zeg maar om fris en fruitig te blijven;-).

Ook bevatten asperges het aminozuur asparagine, dat naast de lever ook goed is voor de nieren en een rol speelt in de suikerstofwisseling. Verder bevatten asperges veel inuline, een niet verteerbare vezel die de groei van goede darmbacteriën stimuleert, en kalium, dat verschillende belangrijke functies in het lichaam heeft en o.a. vochtafdrijvend werkt.

Voor mensen met jicht zijn asperges niet aan te raden. Ze bevatten nl. veel purine dat in het lichaam wordt afgebroken tot urinezuur en normaal gesproken door de nieren wordt uitgescheiden. Als dit urinezuur echter neerslaat en kristallen vormt kunnen er ontstekingen ontstaan, meestal in het gewricht van een grote teen.

Maar heb je geen jicht, geniet dan nog even van deze mooie groente. Wil je het helemaal goed doen, combineer ze dan op de klassieke manier met ei (wordt je lever nog blijer van) of avocado (voor een op-en-top antioxidanten cocktail) of allebei!

Heerlijk

Asperge salade met ei en avocado

500 gram asperges

1 avocado
1 theelepel citroensap (of meer naar smaak)
1 hardgekookt ei
wat fijngesneden kervel
1 zakje gemengde sla
peper & zout
30 ml olijfolie

Schil de asperges en stoom of kook ze. Laat ze afkoelen.
Snijd het ei in partjes.

Snijd de avocado in blokjes en besprenkel met wat citroensap, peper en zout.

Mix de avocado, asperges, ei, kervel door de sla en doe er wat olijfolie peper en zout door.

Gegrilde asperges en gepocheerd ei op toast

Een top recept van Jamie Oliver (2 personen).

2 sneetjes zuurdesem speltbrood (of ander brood)
extravierge olijfolie
12 groene asperges
½ tl mild gerookte-paprikapoeder
2 grote eieren
parmezaan
blaadjes van 4 takjes munt

Breng een pan water met wat zout aan de kook, draai het vuur laag en laat het water zachtjes koken. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en rooster hierin het brood.

Leg elke snede brood op een bord en bedruppel met olijfolie. Gril de asperges een paar minuten per kant, bestrooi ze met het paprikapoeder en verdeel ze over de sneden geroosterd brood.

Pocheer ondertussen de eieren 3 minuten in het zachtjes kokende water. Breek hiervoor het ei boven de pan met kokend water en laat het ei erin glijden. Daarna het 2e ei. Neem ze eruit met een schuimspaan. Laat ze uitlekken en leg ze op de asperges. Rasp de parmezaan erover en bestrooi het geheel met de muntblaadjes.