En waarom is gezond bindweefsel super belangrijk?

Als je je lichaam zou voorstellen als een huis, dan bouw je dat met de beste materialen en een goede vakman. Ontbreekt het aan bouwstoffen of kennis, dan gaat je huis piepen en kraken en zal het een flinke storm slecht doorstaan.

Cement is essentieel om de stenen van je huis bij elkaar te houden. In je lichaam is dat je bindweefsel. Het verbindt botten, spieren en organen. Via je bindweefsel communiceren weefsels met elkaar en worden signaalstoffen, voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen getransporteerd. In feite is je bindweefsel je grootste orgaan en het is érg belangrijk om dat gezond te houden. Als de kwaliteit van het bindweefsel afneemt, wordt ook de regulerende functie op groei, regeneratie en stofwisseling minder.

Voor het bouwen van gezond bindweefsel zijn veel eiwitten, vitamines (m.n. vitamine A en C) en mineralen (m.n. silicium, zwavel, magnesium, zink, mangaan, ijzer en koper) nodig. Voor de communicatie ín het bindweefsel, maar ook voor de communicatie tussen álle cellen in je lichaam, zijn óók glycoproteïnen nodig. Daarover meer in een ander blog.

Bindweefsel bestaat uit vezels, cellen en vocht, dat is gebonden aan glycoproteïnen. Hyaluronzuur is zo’n glycoproteine. Vezels bestaan uit collageen of elastine. Collageen is heel trekvast, elastine is elastisch. Als je ouder wordt, vitamine/mineralen tekorten hebt, of onvoldoende eiwitten eet (of niet goed verteert), stress hebt of bloedsuikerspiegel problemen, dan maak je minder elastine aan en verstijft de boel. Dat herken je aan stijfheid in de gewrichten en spieren en stijvere vaatwanden (bv hoge bloeddruk). Sowieso nemt de kwaliteit van je bindweefsel af bij een eiwit tekort. Blessures, spataderen, botontkalking, fibromyalgie, darmproblemen, striae en bij zwangerschap, bekkeninstabiliteit, liggen dan op de loer.

Voeding speelt een belangrijke rol in gezond bindweefsel. Eet minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram gezond lichaamsgewicht, 500 gram groenten per dag en bij voorkeur aangevuld met een goed supplement waarin ook silicium zit.